Geschiedenis

geschiedenisWaarom een polenkoor?

Omdat de gemeente van Klundert en de gemeente van Jaworze (een plaatsje in het zuiden van Polen), al vele jaren een vriendschapsband hebben, worden er jaarlijks uitwisselingen gedaan.
Zo ook in het jaar 1999. Er werden zangers en zangeressen gezocht voor een gelegenheidskoor.
Na een aantal voorbereidingen werd er in februari 1999 gestart met de eerste repetities. Wat resulteerde in een ontzettend plezierige reis naar Polen in mei 1999.
Er werden concerten gegeven in Jaworze en omstreken, waarbij natuurlijk ook de prachtige excursies niet ontbraken. Na thuiskomst werd er nog een afsluitend concert gegeven op zaterdag 29 mei in de Hervormde kerk van Klundert.

 

De vrienden-zanggroep die toen ontstaan was zou het erg jammer vinden als dit gelegenheidskoor nu zomaar zou ophouden te bestaan. Doordat een aantal enthousiaste mensen er hun schouders onder hebben gezet is in december 1999 het Klunderts polenkoor een feit geworden. De naam Przyjazn werd met algemene stemmen aangenomen, omdat dit in het Pools vriendschap betekent. [geschreven door Marjolijn Munnich, 25 juli 2005]

 

Wij zijn een koor met een breed repertoire, dat jaarlijks 3 à 4 keer op diverse locaties optreedt, o.a. tijdens kerkdiensten, vieringen of manifesten (b.v. het Zeeuws Zangers Manifest). Daarnaast geven wij elk jaar een eigen concert. Dat kan zijn een kerstconcert, een passiestonde, maar ook een concert gericht op de verschillende stijlen muziek, die wij in ons repertoire hebben. De band met Polen wordt nog steeds warm gehouden. Elke drie jaar wordt er weer een concertreis naar dit land gepland. Meestal gebeurt dat rond Hemelvaartsdag. Hieraan nemen leden van het koor deel, eventueel met partners, maar ook gastzangers zijn van harte welkom. In de jaren zonder Polenreis wordt er altijd een uitje georganiseerd voor koorleden en partners. Het programma wordt geheim gehouden, zodat het voor iedereen spannend blijft hoe de dag er uit zal komen te zien. Het blijkt steeds weer opnieuw een plezierige combinatie van interessante en gezellige onderdelen, waarnaar al lang van te voren wordt uitgekeken.

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan onder “Lidmaatschap” en je ziet alles over onze repetities.