Jubileumconcert 2009

Onderwerp: Het koor Przyjazn is geen doorsnee koor

Jubileumconcert: 28 november 1999

Plaats: Gereformeerde kerk Fijnaart.

Verslag: uit de Bode door Ties Steehouwer.

 image003

MOERDIJK.

Op zaterdag 28  november gaan de leden van het gemengd koo Przyjazn hun tienjarig bestaan vieren. Zij doen dat met een concert in de Gereformeerde Kerk, Wilhelminastraat 62 in Fijnaart.

De naam gemengd koor Przyjazn geeft al een beetje aan dat het hier niet gaat over zo maar een koor. De meeste Nederlanders zullen al moeite hebben om de naam uit te spreken, laat staan dat ze weten wat het betekent.

 

Gerrit de Wit, sinds begin lid, vertelt dat het koor tien jaar geleden werd opgericht en dat de Poolse naam in het Nederlands “Vriendschap” betekend. Het koor moet dus wel iets met Dit midden Europese land van doen hebben en dat klopt precies.

Het werd ruim tien jaar geleden opgericht als een gelegenheidskoor om samen met de Stichting Vriendschapsband Klundert-Jaworze Polen te bezoeken. Vanaf 1999 is het een officieel koor met statuten.

 

Vreemd fenomeen

Het koor was het derde Polenkoor, met dit verschil dat de twee voorgaande koren het na één reis naar Polen voor gezien hielden. Alle drie de koren werden van de grond getild door Henk Krutwagen, daarvoor heel lang dirigent van het Klundertse koor Vox Humana.
Dit laatste koor stopte er enkele jaren geleden mee, na net niet de 100 jaar gehaald te hebben.

Dat is toch een vreemd fenomeen in de recente geschiedenis van de Moerdijkse koren. Sommige koren stoppen er soms op hoge leeftijd mee, terwijl er daarnaast nieuwe korenWorden opgericht. Daardoor schommelt het bestand binnen de gemeente Moerdijk al jaren rond de 35 koren.

 

Polenkoor

De hoogtepunten in het bestaan van het koor zijn de reizen naar Polen. Niet elk jaar maar om de 3 tot 4 jaar. Secretaris Anneriet Aarts en vooral Gerrit de Wit raken over de reizen dan ook niet uitgepraat.

De eerste ging in 1999 , zoals gezegd, naar Jaworze. Deze plaats ligt op ruim 20 uurbussen van Moerdijk af. De deelnemers werden na deze lange trip allerhartelijkst door de Polen ontvangen.

Het hotel was eenvoudig, maar het was er gezellig. Bovendien was de Wodka er goedkoop. Deze laatste opmerking geeft wel aan dat het toen niet alleen de bedoeling was om te zingen. Dat werd er natuurlijk wel. In kerken, op de Hollanddag en zelfs voor een voetbalvereniging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *